- Norske virksomheter kan ikke påvirke trusselbildet, men de kan absolutt ta grep som sikrer de viktigste verdiene våre, reduserer de største sårbarhetene i samfunnet vårt, og ikke minst reduserer konsekvenser av uønskede hendelser. Men dette arbeidet går for sakte, uttaler direktør Arne Christian Haugstøyl i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). 

Reserveløsninger, rask respons og reparasjon

Det er ikke mulig å bygge fysiske barrierer rundt alt. Kritisk infrastruktur, som fiberkabler, kraftlinjer og gassrør, er eksempler på verdier som aldri vil være fullstendig sikret. Like viktig som sikringstiltak er det derfor å sørge for reserveløsninger og god reparasjonsberedskap. En statlig aktør som ønsker å gjennomføre en sabotasjeaksjon vil lykkes. 

- Virksomheter må oppdatere beredskapsplanene sine, og ta høyde for scenarier som gjenspeiler gjeldende trusselbilde. Rask respons og gjenoppretting ved bortfall av kritiske innsatsfaktorer som kraft, transport, internett, vann og PNT (posisjon, navigasjon og tidsbestemmelse) blir viktig, sier Haugstøyl.

Konsekvensene av utilgjengelige tjenester er store. Haugstøyl bekymrer seg for at det ikke er sammenheng mellom advarslene som de hemmelige tjenestene kommer med og virksomhetenes reaksjon på dem. Han understreker at virksomheter ikke kan forvente at det kommer flere varsler før en potensiell sabotasjeaksjon. 

- Det handler ikke lenger om det skjer, men når det skjer.

Verdifulle virksomheter

Virksomheter i Norge forvalter store verdier, både på vegne av seg selv og for andre. Norge er fortsatt en kritisk leverandør av gass og energi til Europa, og blir en stadig viktigere romnasjon.

- Alt for mange virksomheter i Norge har ikke gjennomført tilstrekkelige sikkerhetstiltak fordi de ikke har forstått sin egen verdi, advarer Haugstøyl.  

I mange tilfeller er det ikke produktet eller tjenesten til den enkelte virksomhet som er interessant for en trusselaktør. Derimot handler det om å bruke svakhetene i en virksomhet til å ramme en annen. 

- Det handler om tilganger til andre leverandører, kunnskap om komponenter eller rett og slett virksomhetens beliggenhet. Derfor må alle virksomheter gjøre en vurdering av hva som er sårbart og kan utnyttes av trusselaktører. 

Haugstøyl har en klar oppfordring til norske virksomheter: Forstå risikoen. Reduser sårbarheter. Bygg reserveløsninger.

FAKTA:

  • Etterretningstjenesten og PST følger med på og definerer truslene mot Norge. NSMs jobb er å gjøre Norge i stand til å beskytte seg mot disse.
  • NSMs årlige risikovurdering skal gi norske virksomheter bedre forutsetninger for å se eget sikkerhetsarbeid i en større sammenheng. Rapporten beskriver sårbarheter trusselaktører forsøker å utnytte og tiltak for å redusere risikoen for at de lykkes.
  • NSM skal bedre Norges evne til å beskytte seg mot spionasje, sabotasje, terror og sammensatte trusler.