I praksis betyr dette at operativsystemene fremdeles vil virke, men de vil ikke lenger motta programvareoppdateringer, inkludert sikkerhetsoppdateringer.

Windows 7 ble lansert i 2009, og erstattet da den utskjelte Windows-versjonen Vista. Etter mer enn ti år har det kommet flere nye versjoner av operativsystemet, og for en drøy uke siden ble altså support for Windows 7 avsluttet.

At support blir avsluttet for operativsystemet betyr at sårbarheter og sikkerhetshull som oppdages for Windows 7 og Windows 2008/2008R2 ikke blir fikset. Med andre ord vil bruk av operativsystemene etter 14. januar føre til en økt sikkerhetsrisiko. Nasjonal sikkerhetsmyndighet anbefaler alle som fremdeles benytter de nevnte operativsystemene om å oppgradere til nyere versjoner, som fortsatt blir oppdatert.

Dersom enkelte maskiner av ulike årsaker må fortsette å benytte Windows 7 bør disse isoleres fra Internett og virksomhetens IKT-systemer. Da kan man redusere sannsynligheten for at gjenværende, sårbare maskiner blir utsatt for dataangrep og redusere sannsynligheten for at disse igjen påvirker virksomhetens øvrige maskiner og IKT-systemer.

Å oppgradere program- og maskinvare er et av NSMs fire anbefalte tiltak som stopper opp mot 90 prosent av alle dataangrep. For mer informasjon, les mer i «NSMs grunnprinsipper for IKT-sikkerhet»