av Roar Thon

Trond Øvstedal og Roar ThonDen 20 juni 2018 publiserte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) den aller første episoden i det som har blitt til en ukentlig podkast om stort og smått innenfor sikkerhet og NSMs fagområder.

Foran mikrofonene i første episode satt informasjonssjef Trond Øvstedal og småpratet med fagdirektør Roar Thon om sikkerhet og reiseråd foran sommerferien.

Nå er ikke to år et stort jubileum, men i sikkerhetsbransjen kan det lønne seg å feire de små suksesshistoriene. Frem til den foreløpige siste episoden før sommerferien 2020, har NSM sendt 122 episoder ut i det digitale verdensrommet.

De fleste av episodene er produsert av NSM. Men under nasjonal sikkerhetsmåned i oktober 2019 samarbeidet NSM med Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om krim- og hørespillserien STRENGT HEMMELIG – Veien inn. Serien gikk i reprise som NSM «Påskekrim» i 2020.

Koronapandemien førte til at produksjonstakten økte betraktelig. Daglige små episoder med tips om sikkerhet på hjemmekontor, til episoder med NSM ansatte som skulle ha stått på scenen for å formidle viktige sikkerhetskunnskap under NSMs årlige sikkerhetskonferanse. Konferansen ble avlyst, men forvandlet til 8 episoder med det som skulle ha vært presentert på scenen.

Våre egne forventninger til å etablere en podkast om sikkerhet må sies å ha vært lave. Hvem ville vel være interessert i å lytte til noen snakke om noe så sært som sikkerhet?Jørgen Dyrhaug og Roar Thon i munter samtale om sikkerhet Våre egne forventninger ble stilt til skamme ved at lyttertallene og tilbakemeldingene var svært hyggelige.

Selv om sikkerhet er alvorlig forsøker vi å gjøre det med et smil om munnen og forsøker å forklare til tider komplekse problemer på en enkel måte.

På dagen, to år etter at første episode så lyset, har vi totalt sett hatt 144.000 avspillinger fordelt på de ulike episodene. Vi lyttes på (eller avlyttes) fra hele verden. Men det er nok en fast norsk tilhengerskare som abonnerer og lytter mest til det vi har å si.

Innspillingene følger NSM uansett hvor vi er. Fra de vanlige studioopptakene fra et av NSMs «hemmelige» møterom uten vinduer, til innspilling utendørs under Arendalsuka. Under Koronapandemien har det blitt opptak fra deltakernes respektive hjemmekontor. Vi har også spilt inn podkast direkte fra scenen foran 350 tilskuere fra helsevesenet.

Risikoen ved å starte på et slikt prosjekt er å gå tom for noe å snakke om. Så langt har den bekymringen ikke slått til. Det er nok av fagområder og fagfolk å ta av. Fagområder og fagfolk som til stadighet arbeider med å forbedre sikkerheten gjør at behovet for å informere om endringer eller nye tiltak alltid er til stede.

Har du ikke lyttet til oss før, så finnes alle podcastepisodene på NSM websider. I tillegg er de tilgjengelig på iTunes, Soundcloud og Spotify.

Nye episoder kommer høsten 2020.